Proteze oculare

RASINA ACRILICA SI STICLA: CALITATI SI DEFECTE

Protezele oculare construite inainte de al Doilea Razboi Mondial, erau facute din sticla. Uzura acestui material producea insa importante probleme estetice si de toleranta. In ciuda numeroaselor imbunatatiri obtinute in producerea protezelor de sticla, acestea au mentinut in mare parte proprietatile negative.
E necesara sublinierea faptului ca popularitatea protezelor oculare din sticla se datoreaza in special costului redus, cu toate ca frecventele substituiri il obligau pe purtator la cheltuieli continue.

In perioada postbelica, o data cu dezvoltarea materialelor de sinteza, rasina acrilica a obtinut cu timpul o pozitie predominanta in toate cimpurile protezistice si astfel deci si in cel ocular.

Din intreaga gama de materiale (substante) artificiale disponibile in prezent, doar rasina acrilica corespunde tuturor cerintelor necesare pentru confectionarea unei proteze oculare.

Calitatile protezelor oculare din sticla:

1. Costul redus: sticla este un material relativ economic si permite astfel satisfacerea exigentelor acelor pacienti ce necesita o protezare rapida si ieftina.

2. Transparenta extrema: suprafata unei proteze din sticla noua si ne-utilizata prezinta o transparenta uneori superioara celei din rasina acrilica.

Conformatoare pentru Proteze Oculare

Defectele protezelor oculare din sticla:

1. Deteriorarea materialului: sticla este un material foarte delicat. Lichidul lacrimal, cu timpul, ataca suprafata protezei facind-o astfel din ce in ce mai aspra. Deja dupa citeva luni de folosire acest lucru poate provoca iritatii deranjante, iar aspectul estetic se inrautateste. In unele cazuri proteza din sticla se poate sparge in cavitatea oculara (de exemplu ca urmare a unor bruste schimbari de temperatura).

2. Modificarea formei: ca urmare a actiunii chimice a lichidului lacrimal, proteza din sticla pe parcursul utilizarii are tendinta de a-si modifica forma, devenind mai subtire in mod perceptibil si pierzind astfel o parte din caracteristicile sale geometrice necesare unei bune aplicari.

3. Scurta “viata” a protezei: tot din cauza degradarii, pacientul trebuie sa schimbe proteza foarte frecvent, in medie la fiecare 12-24 de luni.

4. Slaba rezistenta la lovituri: sticla este un material fragil si este astfel suficienta o simpla presiune sau scaparea protezei pentru a cauza spargerea acesteia.

5. Redusa rezistenta termica: o schimbare brusca de temperatura (ca de exemplu intrind intr-un ambient bine incalzit dupa o plimbare pe zapada) poate provoca spargerea protezei.

6. Insuficienta maleabilitate a materialului: sticla nu este un material maleabil si acest fapt impiedica tehnicianul protezist sa modifice, daca este necesar, forma protezei in baza caracteristicilor anatomico – morfologice ale pacientului. Acest lucru este de foarte mare importanta mai ales in cazurile tinerilor pacienti in crestere, ce necesita modificari continue ale protezei.

7. Greutatea: proteza din sticla este cu siguranta mult mai grea decit cea din rasina si din aceasta cauza, dupa citiva ani de folosire este posibil sa intervina fenomene de “suferinta” din partea pleoapei inferioare, de cele mai multe ori incapabila de a suporta greutatea.

8. Incompatibilitatea chirurgicala: proteza din sticla nu este potrivita aplicarii pe multe implanturi pentru mobilitate utilizate in prezent de catre neuro-chirurgii oculisti (exemplu: bont scleral mobil, etc.), tocmai din cauza redusei modelari a materialului si a excesivului traumatism pe care il sufera tesuturile ce acopera implantul.

 

 Calitatile protezelor oculare din rasina:


1. Toleranta: rasina acrilica, polimerizata in mod corect, nu provoaca nici un fel de reactie alergica. Totusi se poate intimpla ca in urma inflamarii conjunctivei sa se formeze un lejer strat de secretie seaca ce inaspreste suprafata. In acest caz tehnicianul protezist poate slefui proteza cu o operatie foarte scurta ce reda suprafetei conditiile de finete optime.

2. Inalterabilitatea: nici un tip de secretie oculara nu este in grad de a coroda sau dauna rasinii acrilice, de aceea suprafata protezei nu va prezenta niciodata semne de uzura.

3. Usurinta prelucrarii: rasina acrilica este un material ce poate fi prelucrat cu usurinta. Protezistul poate urmari toate caracteristicile anatomice ale pacientului si deasemenea dezvoltarea copiilor in crestere, modificind forma protezei fara nici un fel de obstacole.

4. Stabilitatea formei: rasina acrilica, fiind imuna atacurilor secretiilor lacrimale, nu va prezenta niciodata semne de uzura sau subtieri, deci isi va pastra morfologia originala chiar dupa multi ani.

5. Usurinta de a fi curatata: pentru a curata o proteza din rasina nu este necesara extractia acesteia din cavitate, nici macar in timpul somnului; acest lucru evita “slabirea” pleoapelor din cauza repetatelor introduceri si extrageri ale protezei, rezolvind astfel si stinjeneala psihologica a pacientului ce nu va mai trebui sa efectueze aceasta operatie neplacuta, “uitind” chiar ca poarta o proteza.

6. Rezistenta: proteza oculara din rasina e in mod absolut incasabila. Nu se sparge in urma loviturilor si nici in interiorul cavitatii in cazul variatiilor bruste de temperatura sau a traumatismelor.

7. Comoditatea: proteza din rasina este extrem de usoara. Greutatea sa nu cere nici un tip de solicitare din partea pleoapei inferioare, aceasta mentinindu-se tonica chiar si dupa multi ani de purtare.

8. Compatibilitatea chirurgicala: rasina acrilica este un material perfect compatibil cu toate implanturile ulilizate pentru mobilitatea protezelor (inclusiv cele de ultima generatie), tocmai datorita proprietatii sale de a putea fi lucrata cu usurinta si a maleabilitatii sale practic ilimitata ce permite adaptarea formei posterioare a protezei la orice tip de solutie chirurgicala.

Defectele protezelor oculare din rasina:

1. Diferenta de pret: proteza din rasina acrilica este cu siguranta mai scumpa decit cea din sticla deoarece este un produs mult mai sofisticat ce permite atingerea unor rezultate anatomico – functionale net superioare celor obtinute cu protezele din sticla. Mai mult decit atit, diferenta de pret este doar teoretica: proteza din rasina, de fapt, nu se va uza niciodata, pe cind proteza din sticla constringe pacientul la frecvente substituiri ce schimba aparentul avantaj economic al achizitionarii initiale cu o cheltuiala continua in timp.

2. Transparenta: in unele cazuri, rasina acrilica poate prezenta o transparenta inferioara sticlei. Pentru a evita acest lucru, este necesara slefuirea protezei din rasina macar o data pe an. Este vorba de o operatie scurta si economica ce permite utilizarea protezei proprii la maximul transparentei.

Proteza Oculara

Concluzii:

In prezent, materialele plastice si de sinteza sint in mod absolut cele mai folosite in chirurgie. E de ajuns sa ne gindim de exemplu la toate ustensilele de unica folosinta utilizate in spitale ce au inlocuit pe cele din sticla si metal.

Si protezele oculare s-au raliat la aceasta “revolutie” si se poate spune ca nu mai exista motive valabile pentru a utiliza protezele din sticla, limitate in rezultate si depasite din punct de vedere al tehnologiei aplicate.

In unele cazuri, dupa cum am vazut, folosirea sticlei poate cauza chiar patologii de lejera gravitate, dar cu siguranta nedorite si neplacute.

Vechiul “ochi de sticla”, in consecinta, a devenit doar o indepartata amintire.