Recuperare ortoptica

Insuficienta Amplitudinii de Fuziune in Convergenta se intilneste foarte des la persoanele care prin natura profesiei suprasolicita ochii: elevi, studenti, economisti, operatori calculatoare, intelectuali.
In mod normal fuziunea binoculara a imaginilor maculare (suprapunerea imaginilor) se face la orice distanta de fixatie, incepind de la infinit, la 30-33 cm. de ochi, iar la SINOPTOFOR intre -5 si +45° convergenta. Cind amplitudinea de fuziune scade sub 30° apar simptomele astenopiei acomodative, a oboselii oculare, A.F. = puterea ochiului (prin muschii oculari) de a focaliza, sau fixa o imagine fie la aproape fie la distanta. Deoarece noi nu vedem o imagine de aproape separat cu fiecare ochi in parte ci suprapuse (fuzionate) acest fapt trebuie sa se realizeze cu ajutorul muschilor oculari, care atunci cind obosesc, imaginile devin disparate (nesuprapuse).

Dar imaginea formata de creier (scoarta occipitala) trebuie sa fie unica si nu dublata (nesuprapusa). Atunci apare fenomenul de oboseala centrala tradusa prin CEFALEE (durere de cap), deoarece nu se mobilizeaza muschii oculari ai convergentei. Suprapunerea, FUZIUNEA imaginilor trebuie sa o faca creierul, iar acest fapt necesita energie cerebrala (consum de oxigen, glucoza, etc.) in plus:

apare deci un randament intelectual (cerebral) redus, datorita acestei RISIPE DE ENERGIE CEREBRALA (creierul este obligat sa faca ceea ce nu realizeaza muschii oculari ai convergentei).


De aceea simptomele IAFC si ale consecintei acesteia (astenopia acomodativa), sint:

  • durerea de cap: frontala, occipitala sau difuza care se exacerbeaza la lucrul sau cititul prelungit de aproape;
  • incetosarea vederii, diplopie, “vedere dubla” intermitenta, “fuga rindurilor citite”;
  • senzatii de disconfort si oboseala (clipit, lacrimare, etc.);
  • dificultate sau imposibilitate de a mentine efortul vizual de aproape (la pacientii sub 35-40 ani);
  • randament scolar sau profesional scazut;
  • iritatii oculare, uneori mergind pina la ameteli, greturi, varsaturi etc.