1. exercitii la SINOPTOFOR: 10 sedinte a 30 minute, 10 zile cu rezultatele cele mai evidente, deoarece se tonifica muschii oculari ai convergentei (ai cititului, lucrului de aproape), sint cele mai necesare, logice, pentru ca actioneaza direct pe cauza, pe muschii oculari.
2. aport de calciu si vitamine: fie printr-o dieta bogata in produse lactate (brinza, lapte), legume si fructe cu un continut mare in vitamina A (afine, morcov, varza, prune) si in vitamina C (coacaze, citrice, macese), fie prin suplimentare medicamentoasa de calciu (calciu + D2, clorocalcin). Aceste suplimentari sint necesare la persoanele aflate in perioada de crestere, pina la 20 de ani, femeilor insarcinate sau aflate in perioada de lactatie. Fixarea calciului, naturala (expunerea la soare), in multe regiuni fiind mai redusa, sint necesare curele heliomarine cit mai des posibil. Asa se explica frecventa mare a acestor tulburari oculare in judetele din nordul tarii noastre.
3. corectie optica: acolo unde este cazul. Foarte frecvent aceasta deficienta oculara beneficiaza de ochelari cu semnul “-” (minus), care induc o stare de odihna, confort vizual atit la distanta cit si la citit. Ochelarii cu semnul “+” (plus) sint contraindicati celor sub 40 de ani,care acuza oboseala oculara, deoarece “plusul” mareste imaginea dar oboseste in timp ochii, ducind deseori la dureri de cap, oboseala la citit, uneori greu de rezolvat medical (“+”-ul face divergenta = imprastie imaginea). Chiar daca pacientul v-a primi ochelari cu “minus” trebuie sa stie ca este o stare intermediara numita “pseudomiopie” (falsa miopie).
Ea se datoreaza tensiunii din muschiul cilar si provine, in general, din tendinta de a fixa mult timp cu privirea obiectele din imediata apropiere, fara a privi in departare. Drept rezultat, fibrele circulare ale muschiului ciliar, contractindu-se pentru a bomba cristalinul corespunzator privitului in apropiere, devin incordate. Pseudomiopia apare doar cind muschiul ciliar este obosit, asadar reprezinta o situatie temporara. Ea poate fi inlaturata privind deliberat in departare, alternind astfel in mod intentionat focalizarea aproape – departe, pentru a intrebuinta in mod armonios fibrele muschiului ciliar. Deci, este preferabil sa relaxati in mod natural fibrele muschiului ciliar, printr-o utilizare echilibrata, astfel ca pseudomiopia sa nu se transforme intr-o miopie reala. Alt grup de muschi care ajuta la convergenta (lucrul de aproape, citit) sint muschii oculari drepti interni (muschi extrinseci). Acestor muschi ciliari, drepti, interni oculari, care intervin in acomodatia oculara distanta – aproape, li se adreseaza gimnastica oculara prin exercitii la SINOPTOFOR.
Aportul de calciu si vitamine + corectia optica au rol ajutator, actionind indirect pe CAUZA.