Protezele oculare pot fi foarte usor scoase si reintroduse in cavitatea oculara. Ele sint sustinute de catre pleoapele superioare si inferioare. Majoritatea pacientilor poarta protezele tot timpul, scotindu-le doar ocazional pentru a le curata, pe cind alti pacienti le dau jos noaptea. Pastrarea permanenta este cea ideala.
Cind minuiti proteza aveti grija sa fiti curat pe miini. Uitati-va in jur daca nu exista pericolul de a pierde sau deteriora proteza in cazul in care o scapati din greseala pe jos. Scoateti proteza (cu o ventuza pentru extras) doar pentru a o curata si urmariti indicatiile oferite de medic sau de tehnicianul protezist. O manevrare prea frecventa poate cauza iritarea cavitatii orbitale si o secretie excesiva.
CURATAREA PROTEZEI OCULARE
Cu timpul, suprafata protezei oculare colecteaza proteine si impuritati. O ingrijire adecvata a protezei dumneavoastra asigura o orbita sanatoasa si mareste durata de viata a protezei.
Unii pacienti considera ca indepartarea si curatarea zilnica a protezei ar fi necesara, in timp ce altii poarta fara probleme proteza timp de citeva saptamini sau chiar mai mult timp inainte de a o curata.
Ideal este ca proteza sa fie curatata o data la 2-3 saptamini.
Spalati-va pe miini intotdeauna inainte de a manipula proteza oculara. Folositi apa calda pentru a clati proteza si frecati-o cu delicatete, inlaturind astfel mizeria si proteinele acumulate. Uscati-o usor cu un tesut moale, utilizind o miscare circulara.
Nu spalati sau muiati proteza in nici un tip de solvent, dezinfectant sau alcool. Aceste substante chimice pot cauza iritatia cavitatii oculare si pot deteriora proteza.
O slefuire profesionala executata in laborator este singura modalitate pentru a indeparta proteinele acumulate pe suprafata si infiltrarile bacteriale. Noi recomandam ca proteza oculara sa fie re-finisata la fiecare 6 luni, in functie de metabolismul dumneavoastra. Va rugam sa va programati pentru o consultatie la laboratorul nostru daca ultima lustruire a fost efectuata cu mai mult de 6 luni in urma.
O slefuire profesionala indeparteaza zgirieturile si impiedica acumularea pe proteza a depozitelor de proteine si bacterii. Finisarea ofera confort si un aspect mai natural. Aceasta consultatie permite de asemenea ca protezistul-oftalmolog sa examineze orbita, asigurindu-se ca tesutul este sanatos si proteza se potriveste in mod corespunzator.
Protezele oculare trebuiesc slefuite
in mod profesional din sase in sase luni.
Citeva simptome ce s-ar putea evidentia cind proteza necesita o noua finisare:
• pleoape iritate sau care ofera senzatii neplacute
• secretii intensificate sau disconfort
• schimbarea morfologiei
SUGESTII DE AJUTOR
O manevrare excesiva poate produce iritarea cavitatii orbitale si secretii nedorite.
Intotdeauna stergeti ochiul cu o miscare directionata spre nas, o miscare inversa poate deplasa proteza.